tirsdag 23. februar 2010

Epilepsi...

Har den siste tiden fått mnge spørsmål om hva epilepsi egentlig er, så nå har jeg funnet en ganske ra forklaring på det....
Hva er egentlig epilepsi?

Epilepsi er ikke en sykdom, men symptom på forskjellige tilstander som har det til felles at de leder til en anfallsvis funksjonsforstyrrelse i hjernen. Årsaken til epilepsien varierer fra person til person, og kan være nær sagt alle former for sykdom eller skade av hjernen. I over halvparten av tilfellene klarer en imidlertid ikke å påvise noen sikker årsak. Et epileptisk anfall er uttrykk for en forbigående funksjonsforstyrrelse i hjernen. Denne skyldes en plutselig og ukontrollert forstyrrelse av hjernebarkens elektriske aktivitet. Alle mennesker kan i prinsippet få et epileptisk anfall under spesielle påkjenninger eller ved visse sykdommer. Personer med epilepsi har en lavere anfallsterskel enn andre, og har derfor tendens til gjentatte anfall.

Epileptiske anfall deles grovt i to hovedgrupper, kalt generaliserte og partielle, avhengig av hvor i hjernen anfallet starter. Et anfall som ser ut til å starte over hele hjernen samtidig kalles generalisert, men et anfall som starter i ett bestemt område kalles partielt.
Generaliserte anfall

Abscencer
Kortvarig episoder med bevissthetstap der pasienten plutselig stopper med det han holder på med og ikke svarer på tiltale. Absencene varer bare noen få sekunder og kan opptre mange ganger daglig. Sees oftest hos barn.

Generaliserte tonisk-kloniske anfall (GTK)
Pasienten mister bevisstheten, faller, stivner først i kroppen for deretter å få kramper både i armer og ben. Under anfallet vil pustebevegelsene stanse, det kan komme fråde fra munnen og av og til kan det være ufrivillig avgang av urin og avføring.

Myoklone anfall
Kortvarig rykninger av et par sekunders varighet oftest i armene og skuldrene. Pasienten er bevisst under anfallet.

Atoniske anfall
Pasienten mister plutselig kraften i kroppen og faller.

Partielle anfall

Enkle partielle anfall (EPA)
Disse anfallene varierer svært i utforming avhengig av hvilket område i hjernen de springer ut fra. Anfallene kan f.eks. arte seg som rykning i en hånd, rar følelse i benet, underlig smak, lukt eller sug i magen. Enkelte har også psykiske symptomer som angst eller frykt. Felles for denne anfallstypen er at bevisstheten hele tiden er bevart.

Komplekse partielle anfall (KPA)
Også disse anfall kan variere svært i utforming.Felles for KPA er at bevisstheten er redusert. Pasienten blir fraværende, stopper ofte å snakke, kan fomle med klærne, gjøre tyggebevegelser, fukte leppene, svelge, repetere om og om igjen ting de holder på med. Noen kan reise seg og gå litt planløst rundt.

Partielle anfall med sekundær generalisering
Både enkle og komplekse partielle anfall kan gå over i et generaliserte anfall, oftest et GTK anfall.

Status epilepticus
En sjelden gang ser man at et epileptisk anfall ikke vil stoppe, eller starter oppsbil.jpg (4760 bytes) igjen rett etter at det foregående er avsluttet. Denne tilstanden kalles status epilepticus. Dette er en alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig sykehusinnlegelse.

Behandling
Behandling av epilepsi kan deles i tre punkter;

Anfallsforebyggende tiltak
1. I mange tilfeller kan opptreden av epileptiske anfall tilbakeføres til spesielle anfallsutløsende forhold som f.eks. søvnmangel, lite mat, stort alkoholforbruk eller psykisk stress. Det er viktig at hver pasient nøye ser om det kan være forhold av betydning for anfallsutløsning nettopp hos ham i det dette kan gi mulighet til anfallsforebygging uten bruk av medisiner.

2. Medikamentell behandling
Valg av medikament vil avhenge av pasientens anfallstype. Ikke sjelden kan det være nødvendig å prøve seg frem over noe tid for å finne det preparatet som har best virkning. Det opptrer meget sjelden alvorlige bivirkninger ved bruk av antiepileptika, og medisinene er ikke vanedannende. Blant de bivirkninger som kan sees er tretthet, allergiske reaksjoner, hudutslett, vektøkning, endret hårvekst og fortykket tannkjøtt. Dette går vanligvis tilbake når en skifter medikament. Epilepsimedisin må tas regelmessig og over flere år. Først etter 3-5 år uten anfall kan en vurdere å slutte med medisinene. Her er det imidlertid nødvendig med en individuell vurdering.

3. Kirurgisk behandling
For en liten gruppe pasienter kan det være aktuelt å fjerne det anfallsgivende området kirurgisk.


post signature

Nattens evige kamp.....

De vi ønsker oss mest av alt akkurat nå er e litt lengre besøk av Jon Blund.
De hadde jeg virkelig satt pris på, fått en natts søvn i strekk, men det virker helt utafor min verden akkurat nå.
Oliver sliter sånn men å få sove fortiden å bare gråter, han sovner som regel fint når vi legger han, og sover noen timer så begynner det....
Han gråter å gråter å gråter....
Det tar aldri slutt, og vi aner ikke hva det er.
Han får masse kos og stell, men det er ikke noe som hjelper, de hender at han roer seg viss han får en paracet. Så han kan jo ha vod no sted?? aner ikke....
Vi prøver alt vi kan for at den lille vakre gutten vår skal få sove godt, men det føles litt nytteløst.
Anfallene har heldigvis jidd seg på natten nå da, hadde virkelig vært noe med dem oppå det hele.
Men de er langt fra bort, det er bare det at nå har de flytet seg, s nå kommer de på dagen i stede....
Bedre eller ikke det vet jeg jaggu ikke jeg nei, hadde han bare fått sovet på natta så...
I morges roet Oliver seg i sengen vår tilslutt, og fikk faktisk litt søvn før vi skulle opp, men hjelper det når han får kjempe store anfall når han kommer på stellebordet...
Håper virkelig lillen har fått hvile seg i barnehagen i dag, og er i bedre form når han kommer hjem...

post signature

lørdag 20. februar 2010

Lørdags kos.....

I dag har jeg,mamma og Oliver tilbrakt store deler av dagen på sykehuset.(mamma måtte kjøre oss for vår kjære bil hadde ingen planer om å ut på tur i dag)
Uansett, vi var på sykehuset for å sjekke det ene beinet til Oliver, har virket som han har hatt litt vondt de siste dagene.
Etter mange og lange timer kom vi endelig inn til legen, som ikke fant noe feil men beinet til Oliver, så da får vi håpe at det er noe forbigende....
Er så vanskelig når han ikke kan si hva det er, og hvor han har vodt.
Men i dag virket det ikke som han gjorde seg noe av at legen tøyde og bøyde, så det er ikke sikkert det var vondt i dag.

Ellers er formen til Oliver kjempe fin i dag, han har hatt s mye å fortelle mamman sin i dag.
Er så deilig med sånne dager, jeg elsker dem:)

I morgen skal vi til Mamma og Snorre på kafe, for Snorre har bursdag:) Gratulere:)
Så det blir vell en stor kose dag i morgen også:)

post signature

tirsdag 16. februar 2010

Det var en slite gutt som kom hjem i dag...


Det var en sliten Oliver gutt som hjem i dag, han var virkelig ikke i form, og det er så trist, så trist at jeg leverte en frisk og rask liten gutt i barnehagen på mandag og når han kommer hjem i dag er alt snudd på hodet. Vet ikke om jeg ikke forstår eller bare ikke vil forstå hvorfor det må være sånn, kan han ikke bare få være frisk, slippe alt slimet, og all hostingen, min lille vakre skatt er så kjempe flink til å hoste, men hva hjelper det da når det ikke kommer opp uannsett,og om det skulle bli litt bedre tar det ikke mange minuttene før det er like ille igjen.
Han får utallige mange innhalasjoner i døgnet, orker ikke telle dem en gang, vanligvis har jeg kontroll på sånt, men det har jeg ikke lnger, det er så mange, krysser bare av og tenker ikke på mer på det, og min lille er så lei den maska, den lyden, den er så slitsom, ser det p han at han egentlig ikke vil, men han vet vell innerst inne at det blir litt bedre, om ikke mye så bare litt, alt hjeper...
Og ikke minst alle anfallene han får, de tyder egenlig på at det er noe som er på gang, noe mer enn slimet, men hva?? hva kan det være, han har jo gått på antibiotika siden torsdagen, han skulle jo bare bli bedre nå, og det ble han i helgen, han var i fin form, ville leke.Han smilte og sang til mamman sin, det gjorde så godt, han er så inderlig vakker når han smiler, det er han jo altid, men det smile hans gjør noe med meg, det gjør så godt i hjerte.
I dag har han stort sett hatt anfall hele dagen, hatt anfall og sovet, det er det eneste han har gjort. Han blir så sliten av anfallene,og medisinen blir han enda mer sliten av, men vi har ikke mye valg, da får han iallefall sove godt, hjernen får hvile seg litt, uten all den aktiviteten som skal ødelegge...Skulle ønske det var mer jeg kunne gjøre for han, mer enn å bare gi medisiner som dog lindrer litt, og kose, det bli så innmari masse mamma kos når han ikke er i form, vi elsker det, jeg og Oliver. Vi kan ligge og kos i mange timer, håper det hjelper, det hjelper litt på mamma`n ialefall.
Nå ligger han godt i sengen sin og sover, han er så vakker når han sover, ingen ting som plager han, slimet legger seg til rette så det forstyrrer han ikke så lenge han sover, det er jo der men merkes ikke veldig mye. Han har også fått medisiner for anfallene sine i kveld, så jeg håper de henger i så lenge at han får en fin natt, med masse god søv, så han er litt mer opplagt i morgen.



post signature

torsdag 11. februar 2010

Kampen mot slimet......

Kampen mot slimet følels så uendelig, den har liksom ingen ende, og ingen helbredende kur som bare fjerner det. Skal begynne med en ny innhalasjo i dag som kanskje hjelper litt, men den er heller ingen vidunder kur.
Men forhåpentligvis hjelper det Oliver litt over denne kneika, for det sliter veldig når han er sånn, han sover store deler av dagen, og vil bare ligge og kose.
Det tar så mye av hverdagen vår, skulle egentlig ikke tro at en sånn ting kunne domminer så mye, men det bestemmer stort sett alt. Har Oliver masse slim må vi passe mer på så han ikke skal få bakterier i slimet å da er store deler av dagen vår bestemt...
Kan ikke skjønne at en så liten vakker sjel skal slite sånn, er ikke rettferdig, men hva i denne verden er rettferdig da......

post signature

onsdag 10. februar 2010

På bedringens vei...??

Oliver har blitt i bedre form de siste dagene, men slimet vil liksom ikke slippe take i gutten min, uansett hva vi gjør så hjelper det ikke.Og det kan virkelig bli frustrerende, Oliver hoster og hoster, og vi trener og klemmer og vrir, men det går 2 minutter så er det like ille igjen. Han får også mange innhalasjoner, å han hater den maska nå, han prøver for alt han har å vri seg unna å få den av. Det har han igrunn blitt veldig god på, å få av maska, å mor blir jo litt stolt, er så morro åse at han får den av å viser oss at dette vil jeg ikke, MEN han må jo ha den også.. Å da er det ikke morro å være den som hele tiden må sette den på igjen når jeg vet at han hater den og overhode ikke vil.
Håper bare vi får slimet så mye opp at det ikke blir no mer denne gangen heller.
Syns han er nokk inne og unna omverden for å holde seg unna bakterier som det er, og vinteren har vært lang nokk nå men sykdom og slim, så nå ønsker vi oss sommer og sol uten bakterier:) Så Oliver kan ut blandt folk uten at vi er hysteriske på andres hygiene....

post signature

mandag 8. februar 2010

En syk Oliver gutt.....

I dag leverte jeg en frisk og opplagt gutt i barnehagen, han har hatt en del slim i helgen men ikke noe utover det vanlige.Så han skulle ut en tur også i dag, han elsker jo virkelig å ut å kjenne på været. O g det har han ikke fått lov til så mye dette året pga kulde, så når tempen tilsier at han kan ut en liten tur må han nesten det. Og Oliver hadde kosa seg ute, kjørt akebrett og kjent på snøen. Han hadde hatt en fin dag frem til duppen sin, dog mye slim men en blid og frisk gutt...Vi henta Oliver fra avlastningen i stad, syns det er best å ha han hjemme når han er i denne formen, og tror han syns det er best å være sammen med mamma også:) Så nå har Oliver kosa seg på sofaen sammen med mammaen sin og Mick. Har virkelig slappa av.Nå sitter Oliver i stolen sin og får mat,han er veldig slimete og slapp, har ikke noe spesielt med feber akkurat nå, men er litt paracet innabords så det hjelper vell på.

lørdag 6. februar 2010

Ute en tur:)

I dag var vi ute en tur med Oliver, det er lenge sidn sist siden det har vært så kaldt.
Og det så virkelig ut som at Oliver kosa seg kjempe masse.
Nå ligger Oliver i senge sin å sover, men skal strax opp å da ska vi kjøre oss en tur, har bare vært hjemme den siste tiden så kjenner at det fort kan bli litt kjedelig.
















post signature

torsdag 4. februar 2010

Til minne om....

Dagen i dag blir stende til minne om Jesper hjerteskatten sin begravelse.

Håper Jesper får et fint siste hvilested
Hvil i fred Jesper.

post signature